Cechy charakterystyczne kawy i herbaty.

Cechy charakterystyczne kawy i herbaty.

Cechy charakterystyczne kawy i herbaty.
5 (100%) 1

Kawa i herbata to najbardziej popularne napoje, serwowane na całym świecie. Ich smak i zapach przyciąga do siebie tysiące odbiorców, którzy z wielkim oddaniem miłością i rozkoszą zatapiają się w piękny i niepowtarzalny aromat przyrządzonego naparu. Skąd pochodzi kawa? Gdzie znajdują się największe złoża herbaty? Jakie rodzaje kawy i herbaty można wyróżnić? Jakie sposoby parzenia wyróżnia się w sztuce baristycznej i herbacianej?

 

Kawa – skąd pochodzi, jakie posiada cechy szczególne?

Kawa to popularny napój, którzy przyrządzany jest za pomocą zalania i zaparzenia palonych i odpowiednio zmielonych nasion rośliny kawowca. Rytuał podawania i picia kawy wywodzi się z Etiopii, a pod koniec XVI wieku opanował całą Europę. Napój, zazwyczaj podawany na gorąco, charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, która skutecznie pobudza i dostarcza energii.

 

Alternatywą kawy, również lubiana i ceniona na całym świecie jest herbata. Napój ten tworzony jest za pomocą wywaru z różnego rodzaju liści i pąków wielu roślin. Uprawy herbaty pozwalają tworzyć nowe gatunki i smaki, jak również wyodrębniać unikalne aromaty i rodzaje napoju. Herbata posiada wiele ciekawych właściwości, a w zależności od rodzaju naparów można wywołać wiele pożądanych skutków i efektów.

 

Rodzaje kawy

Popularność nasion kawowca wywołała wielką rewolucje w przemyśle, który stale powiększa swoją ofertę oferowanych produktów. Wśród najbardziej znanych rodzajów kaw możemy wyróżnić wiele typów naparów oraz sposobów przyrządzenia. Znajdują się wśród nich m.in.:

– Espresso,

– Ristretto,

– Lungo i Americano,

– Cappuccino,

– Caffe Latte,

– Mokka,

– Irish Caffe,

– wiele innych.

Podobnie, jak w przypadku kawy, można wyróżnić wiele rodzajów i typów herbaty, którymi są:

– herbata czarna,

– zielona,

– Pu – Erh,

– OOLONG,

– białe,

– krótko parzone, itp.

Sztuka i zaangażowanie podczas parzenia kawy czy herbaty pozwala uzyskać odpowiedni efekt, którym jest nie tylko smak i aromat, ale również samo działania na organizm ludzki. Wiele z wywarów pobudza, uspakaja lub oczyszcza cały organizm.